Archive for February 23rd, 2012

23rd February
2012
written by a.

Un cable, un miserable cable mal ajustat va ser el culpable de les sorprenents dades recollides pel programa OPERA que apuntaven que els neutrins eren capaços de viatjar més ràpid que la velocitat de la lluny, desmuntant així la teoria general de la relativitat presentada per Einstein i una de les bases de la física teòrica durant l’últim segle. Després de molts papers buscant-hi explicacions ben retorçades, gent parlant d’efectes relativistes mal calculats, el culpable de l’error a les dades era una mala connexió entre un del GPS que controlava el procés i la targeta d’entrada a l’ordinador.

Molts repiren tranquils, havien començat a pensar que durant 100 anys havien estat treballant sobre hipòtesis falses, fet que ensorrava tota la feina feta durant aquest temps . Però més enllà d’aquest estalvi de feina, crec que avui el que cal celebrar és l’èxit del mètode científic per sobre de tot. No tindria sentit celebrar que la veritat és una o una altra, que és millor que els neutris vagin més de pressa o més a poc a poc que la velocitat de la llum, perquè al cap i a la fi la feina d’un científic és observar què està passant i deduir-ne les causes: un biaix en el punt de vista de l’observador podria portar-nos a conseqüències nefastes pel progrés científic.

Però el que sí que cal apuntar és que el mètode científic ha tornat a guanyar. Després de la presentació de les dades per part del CERN, científics de tot el món van replicar l’experiment tal com sabien que s’havia de fer per tal de confirmar o refutar la hipòtesi. Enlloc de donar per bones les dades, la ciència mundial va posar a rodar el mètode per tal de poder afirmar amb precisió què estava passant. I ja ho tenen, presumptament. Evidentment no està confirmat, cal esperar a que es repeteixi l’experiment altre cop, però les dades apunten fortament al desajust com un potencial problema a l’hora de recollir dades. I si no ho haguessin trobat, haguessin replicat l’experiment a múltiples lloc per demostrar la veritat del mateix. Així és com la ciència treballa: amb proves, proves i més proves.

 

 

 

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes